Divadelní soubor HOP-HOP Ostrov

Aktuálně | Inscenace | Hopákům | Kronika | Videa | Soukání | Kontakty

Ota Hofman

Útěk

 

Příběh Saši Tichého z páté třídy a šestnáctiletého Fangia, chlapců velmi rozdílných povah a rozdílného zázemí, které náhoda, zvláštní životní situace a také trochu strach a pocit osamění svedou dohromady.

 000.jpg (Fangio chytá Sašu)

Saša                                Jan Roháč

Fangio                             Vojtěch Palm

 

Hlas ředitelky                  Irena Konývková

 

Scénář a režie:                Irena Konývková

Pohybová isnpirace:       Markéta Vajdíková

Střih hudby:                     Zdeněk Konývka

 

Nahrané hlasy:

Máma                              Kamila Konývková Kostřicová

Táta                                Jonáš Konývka

Otec                                Zdeněk Konývka

 

Premiéra 18. 12. 2015

 

Ota Hofman /10.4.1928 Praha – 17.5. 1989 Praha/,

prozaik a filmový scenárista, představitel současné literatury a filmu pro mládež,  literárně debutoval v roce 1945 verši a povídkami v časopise Středoškolák. Po absolvování FAMU pracoval jako scenárista Filmového studia Barrandov, poté působil jako dramaturg skupiny Josefa Trägra, kde vznikaly první filmy pro děti a mládež, z nichž mnohé získaly ve světě velký úspěch. V roce 1967 byl Ota Hofman pozván do Ostrova. Byl zde přijat za člena právě vzniklého dětského filmového klubu, jehož vznik inspirovaly jeho filmy. Sem se pak pravidelně vracel a pomáhal připravovat dětský filmový festival. Za tvůrčí činnost mu bylo v roce 1978 uděleno čestné občanství města Ostrova. V roce 1979 se Ota Hofman stal zasloužilým umělcem. Dílo Oty Hofmana: Poetiku knih Oty Hofmana silně ovlivnila filmařská práce. Práce spisovatele a filmaře se v jeho tvorbě organicky prostupuje. Většina jeho próz byla přenesena na filmové plátno, jindy zase filmový scénář posloužil jako předloha knize, která je vždy uměleckým dílem. Hofmanovy knihy pro děti a příběhy ze života dnešní mládeže, dosáhly velké popularity nejen doma, ale i v cizině. Svědčí o tom překlady do patnácti jazyků a celá řada mezinárodních ocenění. Ota Hofman je scenáristou několika televizních a více než třiceti celovečerních filmů: Zpívající pudřenka, Anička jde do školy, Lucie, postrach ulice, Chobotnice z II.patra, Vlak do stanice nebe, Robinsonka, Malá mořská víla, Pan Tau, Návštěvníci. Psal i pohádky: Pohádka o staré tramvaji, Klaun Ferdinand a raketa, Pan Tau a tisíce zázraků, Hodina mrtvých slonů, Lucie a zázraky. Sci fi: Odysseus a hvězdy. Ostatní díla Králíci ve vysoké trávě, Útěk, Cesta na planetu Mikymauz, Červená kůlna.

Soubor HOP-HOP

pod vedením Ireny Konývkové pracuje již 35 rokem, za dobu svého působení má na kontě víc jak 70 premiér, mnohé z inscenací byly viděny na národních přehlídkách všeho druhu /Dětská scéna, Wolkrův Prostějov, Šrámkův Písek, Mladá scéna, Loutkářská Chrudim, Jiráskův Hronov, celostátní kola soutěží ZUŠ atd./ či na mezinárodních a světových festivalech /v Itálii, Anglii, Rakousku, Německu, Švýcarsku, Litvě, Slovensku, Belgii, Lucembursku.../.  Inscenace Útěk byla vybrána na 14. světový festival do Bombaje do Indie v lednu 2016.

 

Představitel Fangia Vojtěch Palm hrál např. v inscenaci Bylo nás pět, Dar ohnivého ptáka, Už zase skáču..., Tak tohle je naše Leni, Ukážu ti cestu rájem, Pětkrát člověk,

Krokodýl, Nebo taky ne!. Představitel Saši Jan Roháč pak v inscenacích Pošťácká pohádka, Kamehamaha, Život k sežrání. Oba pak v Zápisníku Norberta Borovičky.

Soubor HOP-HOP má cca 70 akcí za rok a je pořadatelem mezinárodního divadelního festivalu Ostrovské soukání. Více na www.zusostrov.cz/hophop


000.jpg

Copyright © 2008 - 2013 All rights reserved. Powered by: www.valid.cz | Design: www.rrsoft.cz

Aktualizace: 6.9.2024